couperose
COUPEROSE
8 januari 2016

ACNE

acne

acne

Bijna iedereen krijgt in de puberteit in meer of mindere mate last van acne. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Meestal begint acne in de puberteit. Door de  invloed van hormonen neemt de talgproductie toe en wordt de talg dikker, waardoor een porie sneller verstopt raakt. Verstoppingen van de porie zijn mee-eters, ook wel comedonen genoemd. Deze comedonen kunnen oppervlakkig zijn, dit zijn open mee-eters (met een zwart kopje). Meer onderhuids gelegen mee-eters zijn de gesloten mee-eters (de witte onderhuidse bultjes).

In de talgklieren zitten bacteriën die de talg omzetten in vetzuren. Wanneer de druk in de talgklier oploopt, kan de wand uiteindelijk scheuren. De irriterende stoffen komen dan in de omliggende huid en veroorzaken een ontsteking (puistjes en pukkels).

Acne kan verergeren door gevoeligheid voor bijvoorbeeld bepaalde voeding, cosmetica of medicatie.

Acne kunnen wij met verschillende methodes behandelen, waaronder peelings en microneedling. Tijdens de intake en gedurende de behandelperiode kijken we wat voor jou de beste behandelmogelijkheden zijn en wordt je geadviseerd welke thuisproducten je het best  kunt gebruiken om het resultaat te versnellen en te behouden.

Acne kan ook voorkomen in de liezen en oksels. Vaak zijn dit zeer pijnlijke ontstekingen en zien we ingegroeide haren. We noemen dit acne inversa of hidradenitis suppurativa. Omdat bij deze aandoening de haarzakjes ontstoken zijn, behandelen we dit vaak met laserontharing in combinatie met de reguliere acnebehandeling. Wanneer de haarzakjes door laserontharing vernietigd zijn, zullen deze niet meer ontsteken.


Behandelingen